Ai o mașină veche? Statul îți dă bani grei să te scape de ea, e „afacerea” momentului în România

de: Mădălina Bahrim
26 02. 2023

De ani de zile, programul guvernamental Rabla se bucură de un real succes, atât pe zona vehiculelor cu motoare clasice, cât și în direcția mașinilor electrice. Totuși, în acest an am putea avea parte de schimbări semnificative, ce ar transforma programele în adevărate afaceri pentru românii de rând, posesori de mașini vechi, numai bune de dat spre casare.

Conform unor discuții ce s-ar purta în cadrul coaliției de guvernare, primele de casare ar urma să fie majorate. Practic, devine mai profitabil pentru tine, ca simplu cetățean, să mergi să-ți oferi rabla spre casare, deoarece vei primi mai mulți bani, ceea ce înseamnă că noua mașină pe care ți-o vei achiziționa cu ajutorul voucherelor va fi mai ieftină.

„Nota de informare aduce în discuţie posibilităţile prin care pot fi îmbunătăţite programele de înnoire a parcului auto derulate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului de Mediu. Pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, destinate persoanelor fizice şi persoanelor juridice, ca urmare a interesului considerabil de care s-au bucurat până acum, există o propunere de alocare a unor sume mai mari pentru 2023 faţă de anul trecut în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului de Mediu postat în consultare publică. În această perspectivă, se lucrează la modificarea ghidurilor de finanţare, inclusiv în sensul creşterii primelor de casare”, se arată într-o informare prezentată în şedinţa de guvern de miercuri, informează Agerpres.

Iei mii de lei și-i bagi direct în buzunar, de la stat

Mai mult decât atât, românii vor avea posibilitatea de a pune mâna pe niște bani frumoși, dându-și rabla spre casare, fără să fie obligați să cumpere o altă mașină nouă, așa cum se întâmplă în cazul Rabla și Rabla Plus. Acest lucru va fi posibil datorită programului Rabla Local.

„Am discutat în mod special despre „Rabla local”, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani.

Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani.

Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a explicat, de curând, ministrul Mediului.